שעון ביולוגי הוא מנגנון פנימי של הגוף החי המווסת את פעילותו ההורמונאלית של הגוף ואחראי על פעילותו הביוכימית של הגוף כולו.
כל הפרעה קלה בשעון הביולוגי עשויה לגרום להפרעות שינה מסוגים שונים, כאשר אחת הידועות היא היַעֶפֶת ("ג'ט לג") הנגרמת כתוצאה משינוי באזור זמן ושיבוש חלוקת היממה בשעון ובמקרים קיצוניים יותר תיתכן הפרעה בקצב הלב שגורמת להתקפי לב ואף לדום לב. הפרעה בשעון הביולוגי עשויה לגרום גם למחלות נפש כגון דיכאון קליני והפרעה דו-קוטבית (מאניה דפרסיה).
תרופות סבתא לטיפול בשעון ביולוגי
הקלה על ג'ט לג
• לשתות הרבה (לא משקאות אלכוהוליים).
• לקחת תרופת מפרחי באך (תרופת הצלה –Rescue Remedy).
בוקר טוב ישראל
• גם אם הלכתם לישון מאוחר בלילה, קומו בשעה קבועה בכל בוקר. חשוב להקפיד על שעת השכמה קבועה, למרות שניתן ללכת לישון רק כשמרגישים עייפים, בין אם השעה מוקדמת ובין אם היא מאוחרת. כך, הגוף מתרגל לישון את כמות השעות הנדרשת לו בכל פעם ולא מספר שעות קבוע, ללא התייחסות לרמת העייפות של הגוף.
שינה מתוקה
• על-מנת לייצב את רמת הסוכר בגוף בטרם נכנסים למיטה לישון, מומלץ לאכול חטיף עמילני קל. לדוגמה: פרוסת לחם, תפוח אדמה אפוי, תפוח או כל פחמימה מורכבת אחרת. לא מומלץ לאכול כל מיני מתיקה או לשתות מיצים (גם לא מיץ פירות), משום שהם גורמים לתנודות ברמת הסוכר בדם ובכך משפיעים לרעה על שנתכם העריבה.
• לא מומלץ לשתות קפה, תה ומשקאות קלים המכילים קפאין בשעות שלפני שהולכים לישון. יש לשים לב גם לקפאין מוסווה. לדוגמה: שוקולד, תרופות רבות ללא מרשם רופא (משככי כאבים ועוד).